Pet filmova u Ottawi

Ottawa2022
11, Pisma na kraju šume, Sjeti se kako sam jahala bijelog konja, Dislokacije, Događaji za zaboraviti prikazat će se u više programa jednog od najstarijih festivala animacije.

Ugledni međunarodni festival animacije u Ottawi jedan je od najvećih i najstarijih festivala animiranog filma u svijetu pokrenut 1976. godine i ponosi se svojim izborom “uvrnute, provokativne i inspirativne animacije”. Ove godine festival se održava od 21. do 25. rujna i na programu će imati, između ostalih, čak pet filmova iz produkcije ili distribucije Bonobostudija.

11 Vuka Jevremovića natjecat će se u konkurenciji nenarativnih kratkih filmova, dok će Pisma na kraju šume Jelene Oroz biti prikazana u konkurenciji filmova za djecu.

11 je film o nogometu, priča o tri nogometna majstora i onome o čemu razmišljaju prije izvođenja jedanaesterca. Film je dobio nagradu za najbolji film u hrvatskoj konkurenciji na Animafestu. U istom su programu na Animafestu posebnim priznanjem nagrađena i Pisma na kraju šume. Film Jelene Oroz prati grupu šumskih životinja koje uče pisati, a usput nauče i lekciju o važnosti zajedništva, upornosti i znanja.

Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda, bit će prikazan u svjetskoj panorami festivala u Ottawi i bit će to svjetska premijera filma koji se bavi stanjem apatije, kroz priču o konobarici koja razmišlja o bijegu iz vlastite stvarnosti i jednom gostu koji neprestano snima i preslušava zvukove u kafiću.

Također, na ovogodišnjem će festivalu biti prikazani i pobjednici VR konkurencija iz 2020. i 2021. godine kad je festival imao samo online izdanje pa će svoje mjesto na programu naći i pobjednički VR film iz 2020. Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića.

Osim toga, na festivalu će biti prikazan i poseban retrospektivni program filmova Marka Tadića, koji je član žirija na festivalu u Ottawi, u kojem će među ostalima biti prikazan i njegov film Događaji za zaboraviti.

Ostale novosti

Nightbloom ciclic award cee animation forum 2023

13.11.2023

Noć cvate, kratkometražni animirani film redateljice Kate Gugić u produkciji ... više

Herdressforthefinal still 02

28.08.2023

Jedan od najstarijih festivala animacije na svijetu, veliki Međunarodni festi... više

Sweetlikelemons jennyjokela still4 web

16.06.2023

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju održanom od 12. do 16. ... više

Thegardenofheart still01

11.06.2023

Na ovogodišnjem Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb (5-10.6... više

23 officialselection

18.01.2023

Ja sam konj Chaerin Im i Ingresso Animali Vivi Igora Grubića bit će prikazani... više