Pet filmova na Animafestu 2024

Animafest zagreb 2024 laurels official selection black
Na ovogodišnjem Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb (3.–8. lipnja 2024.) prikazat će se pet filmova iz distribucije Bonobostudija u programima Veliko natjecanje i Natjecanju hrvatskog filma. Među njima je i Mačak na vratima, film nastao u koprodukciji Bonobostudija.

Veliko natjecanje kratkometražnog filma:
Leptir, Sunčana Brkulj
Na čekanju, Delia Hess
Tri tičice, Zarja Menart
Žarko, razmazit ćeš dite!, Veljko i Milivoj Popović

Natjecanje hrvatskog filma:
Mačak na vratima, Ana Čigon
Leptir, Sunčana Brkulj
Tri tičice, Zarja Menart
Žarko, razmazit ćeš dite!, Veljko i Milivoj Popović

Hrvatsko-danski film Leptir (2024) autorice Sunčane Brkulj (produkcija Adriatic Animation i Late Love Production) prikazuje zajednicu stvorenja koja žive u vrtu. Svaki član na svoj način doprinosi životu i svi koriste vodu iz fontane. Kad leptir zaglavi u fontani i prekine dotok vode, moraju pronaći nove načine za obavljanje starih zadataka. Film je rađen tehnikama kolaža, plastelina i 2D animacije. Švicarska produkcija Na čekanju (2024, Papierboot, SRF Schweizer Fernsehen) autorice Delie Hess nadrealni je kratki film o apsurdima urbanog života ispričan kroz priču o ženi zaglavljenoj u redu čekanja na telefonskoj liniji korisničke podrške.

Rađen tehnikama kolaža i ulja, slovensko-hrvatska produkcija Tri tičice (2024, Finta Film, Adriatic Animation, RTV Slovenia) autorice Zarje Menart na Animafestu ima hrvatsku premijeru. U filmu mudra žena-ptica šalje tri ptice da odvedu djevojku u mračne i nepoznate krajolike njezina unutarnjeg svijeta. Prema knjizi U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić nastao je film Žarko, razmazit ćeš dite! (2024) autora Veljka i Milivoja Popovića. Film evocira priče iz djetinjstva provedenog u Splitu i dirljiva je posveta ljubavi djeda i bake koji su davali sve od sebe da im unučica ne skida osmijeh s lica. Hrvatsko-francuski film nastaje u produkciji Prime Render Studios, Bagan Films i 3D2D Animatora, a na Animafestu će imati svjetsku premijeru.

Film vizualne umjetnice Ane Čigon, Mačak na vratima (2024) satira je koja reflektira goruća europska politička pitanja kroz prikaz svakodnevnih turbulencija u odnosima među mačkama jednoga susjedstva. Slovensko-hrvatski film nastaje u produkciji URGH!, RTV Slovenije i Bonobostudija, a projekcija na Animafestu ujedno je i svjetska premijera.

Ostale novosti

Animafest22

10.06.2024

Sjajne vijesti s upravo završenog Animafesta! više

Animafest zagreb 2024 laurels official selection black

25.04.2024

Na ovogodišnjem Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb (3.–8. ... više

Iffr2024 winners

30.01.2024

Film Radije bih bila kamen Ane Hušman, premijerno prikazan u Tiger Shorts kon... više

Ceea forum nightbloom credit cee animation 3

10.01.2024

Nadrealna i humorna "oda noći" nastaje u produkciji Bonobostudija. više

24 officialselection

21.12.2023

Novi kratki eksperimetalno-dokumentarni film Ane Hušman Radije bih bila kamen... više