Četiri filma na Encounters festivalu

Nod.wink.horse. still 2
Čak četiri filma u distribuciji Bonobostudija bit će prikazana na ovogodišnjem 26. Encounters Festivalu koji se u online obliku održava od 18. rujna do 11. listopada u Bristolu (Velika Britanija).

Encounters je jedan od vodećih britanskih festivala posvećenih kratkom filmu, animaciji i VR-u, koji je posvećen “otkrivanju novih filmskih talenata” a pobjednički filmovi s festivala nominiraju se za Europsku filmsku nagradu, BAFTA-u, te nagradu Američke filmske akademije Oscar. 

Među filmovima koji se natječu za festivalske nagrade je Arka Natka Stipaničeva, 14 minutna animirana alegorija o jednom grandioznom prekooceanskom kruzeru koji je premijeru imao u Annecyju. Nakon toga osvojio je čitav niz nagrada: za najbolji kratki film i za najbolji scenarij kratkog filma na Festivalu mediteranskog filma u Splitu (2.-11. srpnja), za najbolji film u domaćoj konkurenciji na Tabor Film Festivalu (10. -12. srpnja), posebno priznanje na festivalu Supertoon (Šibenik, 20.-24. srpnja), te posebno priznanje na međunarodnom festivalu animacije Anibar (Kosovo, 17.-23. kolovoza).

Prikazat će se i švicarski animirani film Znakovi redatelja i scenariste Dustina Reesa, koji je do sada prikazan na festivalima u Šangaju (25. srpnja -2. kolovoza), na festivalu animacije  Countryside Animafest na Cipru (9. -12. kolovoza) gdje je osvojio posebno priznanje, na međunarodnom festivalu animacije u Hiroshimi (20.-24. kolovoza) te na međunarodnom festivalu animacije Fantoche u Badenu (1.-5. rujna) gdje je osvojio nagradu publike za najbolji švicarski film.

U konkurenciji za nagrade je i britanski film Kimni. Namigni. Konj., diplomski film mladog redatelja Olliea Mageeja koji je nakon svjetske premijere na uglednom festivalu Ann Arbor u ožujku bio selektiran i za cijenjeni međunarodni filmski festival u Edinburghu te na međunarodnom festivalu animacije u Hiroshimi i na festivalu Fantoche. 

Na festivalu Encounters prikazat će se i slovenski animirani film Liliana za koji režiju, scenarij, animaciju i dizajn potpisuje likovna umjetnica Milanka Fabjančič. 

Za tu poetsku priču o jednom drugom vremenu i prostoru, već je osvojila nagradu za najbolji animirani film na Festivalu slovenskog filma u Portorožu (17.-22. rujna, 2019). Film je prikazan i na festivalu Animateka u Ljubljani (2.-8- prosinca 2019.), sudjelovao je u ovogodišnjem online izdanju Palm Springs International ShortFesta (16.-22. lipnja), a bit će prikazan među ostalima i u natjecateljskom programu dječjih filmova na zagrebačkom Animafestu, na međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Sapporu i festivalu animiranog filma Cinanima u portugalskom Espinhu.

Other News

Dislocation 002

28.04.2021

Prvi hrvatski filmski VR projekt, Dislokacije, prikazat će se na najcjenjenij... više

Allthosesensationsinmybelly still 01

29.03.2021

Najznačajniji svjetski festival animacije, Annecy International Animation Fil... više

Dear aki still004

27.02.2021

Eksperimentalni film Dear Aki autorice Nine Kurtele uvršten je u program ovog... više

Cockpera still 5

16.12.2020

Studentski film autorice Kate Gugić, nastao u produkciji Akademije likovnih u... više

Testfilm 1 03

20.10.2020

Na festivalu kratkog europskog filma Un festival c'est trop court koji se odr... više