Dnevnik jednog studija_02

Here_there_07
Ljeto je u gradu…

Ljeto u Zagrebu uglavnom znači prazan grad. Za neke tužna kulisa, za druge idealna radna atmosfera. Naš studio je dio drugog tabora i ovih dana punom parom nastavlja u ritmu radnog ljeta. Evo male rekapitulacije zbivanja od posljednjeg dnevika i neki planovi do kraja turističke sezone.  

  • U lipnju je završen animirano-eksperimentalni film Alexandera Stewarta Tu tamo. Riječ je o petominutnom apstraktnom dnevniku autorova putovanja kroz Hrvatsku koji prikazuje kako se sjećanja mijenjaju tijekom vremena. Film će biti premijerno prikazan u svjetskoj panorami Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, a već je poslužio kao lijep povod za dugi intervju Edwina Rostrona sa Stewartom za stranicu Edge of Frame.  
  • Ovih je dana službeno završen još jedan film, ovaj put koprodukcija između francuske tvrtke GASP! i Bonobostudija. Film Oliviera Chabaliera Vlak raskošni je 3D hibrid koji kombinira mračnu digitalnu estetiku, koreografije živih plesača i teatralnu opernu glazbu. Busby Berkeley danse macabre!  
  • Naša distribucija uspješno grabi naprijed s krasnim filmom Sonámbulo Theodora Usheva. Film je već osvojio tri priznanja od svjetske premijere na Holland Animation Film Festivalu u ožujku: posebno priznanje Chrisa Landretha (Ryan) na Animafestu, posebno priznanje Tomma Moorea (Tajna Kellsa, Pjesma mora) na Fest Anči i nagradu za najbolji glazbeni film na Animatoru u Poznanu. Film je zasad prikazan i bukiran za prikazivanje na više od trideset festivala, a uz prikazivanja objavljeni su i odlični intervjui s autorom: intervju Dolores Marčetić za hrvatsku stranicu Libela.org, Vassilisa Kroustallisa za Zippy Frames i Josefa Siroke. Odlično ljetno štivo!  
  • Annecy je bio divan! Uz “naš” Sonámbulo u natjecanju i još dva hrvatska filma koja smo bodrili (Jelene Oroz i Chintis Lungren), Vanja Andrijević sudjelovala je na zanimljivom panelu o razvoju talenata u animiranom filmu na MIFA-i. Panel je moderirao Laurent Crouzeix, jedan od direktora Festivala u Clermont-Ferrandu, a ostali sudionici bili su Timothy Guy Leborgne, direktor The Animation Workshop u Danskoj i Arnaud Demuynck, producent Les Films du Nord.  
  • Nakon Animafesta i Annecyja naši su filmovi prikazani na skoro trideset festivala, između ostalih i na Melbournu, Edinbourghu, Vili do Conde, festivalu Anima Mundi, ciparskom Animafestu, a vidjet ćete nas uskoro i na Sao Paolu, Animatou, Ottawi, itd. + jedno iznenađenje s velikog “A-festivala”. Provjerite naš kalendar ako se želite uvjeriti sami.  
  • Od ostalih zanimljivosti moramo svakako spomenuti da je Nagradu Vedran Šamanović za inovativnost, koju je izglasao sud u sastavu Dragan Jurak (HDFK), Diana Nenadić (HFS) i Josip Žuvan (DHFR), ove godine dobio redatelj Dalibor Barić za film Nepoznate energije, neindentificirani osjećaji. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje na Pulskom filmskom festivalu – i to ovih dana. Mi s nestrpljenjem očekujemo Barićev novi film u produkciji Bonobostudija, koji bi trebao biti gotov do kraja godine – Astronaut od perolaka.  
  • Do kraja 2015. godine (ili ranije) trebala bi biti gotova tri filma: spomenuti Barićev, Putujuća zemlja Ivana Bogdanova i Vessele Dantcheve te Testfilm #1 Telcosystemsa, a za 2016. već se naveliko radi na filmu Samo plivanje Darka Vidačkovića. Uz čak četiri filma u produkciji i nekoliko u razvoju počele su aktivne pripreme za novi film u koprodukciji Bonobostudija. Slavna priča o Ježurki Ježiću Branka Ćopića povazdan se kuha u ljetnoj tvornici našeg malog studija. Više o tom fantastičnom kanadsko-hrvatskom projektu – najesen. ;)

Ostale vijesti

Musical_traumas_03_web

14.11.2018

Miloš Tomić nominiran je za prestižnu europsku nagradu za režiju kratkometraž... više

Kako_se_kalio_celik_00_web

31.10.2018

Protekli vikend obilježilo je čak sedam nagrada za naše filmove s tri filmska... više

Musical_traumas_01_web

11.10.2018

Dvije nagrade u nekoliko dana i GLAVNO natjecanje na festivalu DOK Leipzig! više

Cyclists_still_07

10.10.2018

Film Veljka Popovića Biciklisti dobio je posebno priznanje, a Muzičke traume ... više

Cyclists_still_image_09

13.09.2018

Biciklisti nastavljaju nizati uspjehe! S važnog festivala u Hiroshimi vratiti... više