Tu, tamo

Img_5242
Umjetnik, filmaš i profesor Alexander Stewart radi na svom novom filmu u Zagrebu.

Alexander Stewart poznato je ime u svijetu eksperimentalnog filma i animacije: u posljednjih desetak godina stvorio je veoma zanimljiv opus filmova (Errata, Crusts, Fort Morgan…), s Lilli Carré organizira odličan festival Eyeworks u Chicagu i predaje animaciju na Fakultetu DePaul. Jedan dio ove godine Stewart provodi u Zagrebu u sklopu istraživačkog putovanja na kojem planira saznati više o hrvatskim i jugoslavenskim umjetnicima iz animiranog i eksperimentalnog filma poput primjerice imenjaka Aleksandra Srneca ili Vlade Kristla, ali i kako bi radio na svom novom filmu u produkciji Bonobostudija.

Tu, tamo bit će eksperimentalni animirani film s ambijentalnim zvukom, apstraktni film koji prenosi osjećaj prostora i atmosfere, dnevnik s putovanja prepun stvarnih zvukova i tekstura. Sam Stewart kaže da je film dio "trajne preokupacije eksperimentiranja s raznim medijima i elementima kolaža u animaciji." Za ovaj film odlučio se za tehniku animacije u kojoj je svaka sličica drugačija (replacment animation), što nedvojbeno doziva avangardne animacije Roberta Breera, jednog od trajnih inspiracija Stewartove poetike, ali i primjerice filmove Stuarta Hiltona ili čak Oscara Fischingera.

Film je upravo u fazi produkcije, a na njemu trenutačno surađuju animator Darko Masnec i Dina Karadžić, koja radi na skeniranju crteža. Tu, tamo bit će u potpunosti animiran na papiru, a zvuk će biti kolažiran od snimki s lokacija (field recordings). Što drugo reći nego veselimo se filmu!

Ostale vijesti

Animateka2018_special_mention_2for2_pic

12.12.2018

Tri “A” – tri nagrade za filmove Dva na dva, Muzičke traume i Kako se kalio č... više

Musical_traumas_03_web

14.11.2018

Miloš Tomić nominiran je za prestižnu europsku nagradu za režiju kratkometraž... više

Kako_se_kalio_celik_00_web

31.10.2018

Protekli vikend obilježilo je čak sedam nagrada za naše filmove s tri filmska... više

Musical_traumas_01_web

11.10.2018

Dvije nagrade u nekoliko dana i GLAVNO natjecanje na festivalu DOK Leipzig! više

Cyclists_still_07

10.10.2018

Film Veljka Popovića Biciklisti dobio je posebno priznanje, a Muzičke traume ... više