Tu, tamo

Img_5242
Umjetnik, filmaš i profesor Alexander Stewart radi na svom novom filmu u Zagrebu.

Alexander Stewart poznato je ime u svijetu eksperimentalnog filma i animacije: u posljednjih desetak godina stvorio je veoma zanimljiv opus filmova (Errata, Crusts, Fort Morgan…), s Lilli Carré organizira odličan festival Eyeworks u Chicagu i predaje animaciju na Fakultetu DePaul. Jedan dio ove godine Stewart provodi u Zagrebu u sklopu istraživačkog putovanja na kojem planira saznati više o hrvatskim i jugoslavenskim umjetnicima iz animiranog i eksperimentalnog filma poput primjerice imenjaka Aleksandra Srneca ili Vlade Kristla, ali i kako bi radio na svom novom filmu u produkciji Bonobostudija.

Tu, tamo bit će eksperimentalni animirani film s ambijentalnim zvukom, apstraktni film koji prenosi osjećaj prostora i atmosfere, dnevnik s putovanja prepun stvarnih zvukova i tekstura. Sam Stewart kaže da je film dio "trajne preokupacije eksperimentiranja s raznim medijima i elementima kolaža u animaciji." Za ovaj film odlučio se za tehniku animacije u kojoj je svaka sličica drugačija (replacment animation), što nedvojbeno doziva avangardne animacije Roberta Breera, jednog od trajnih inspiracija Stewartove poetike, ali i primjerice filmove Stuarta Hiltona ili čak Oscara Fischingera.

Film je upravo u fazi produkcije, a na njemu trenutačno surađuju animator Darko Masnec i Dina Karadžić, koja radi na skeniranju crteža. Tu, tamo bit će u potpunosti animiran na papiru, a zvuk će biti kolažiran od snimki s lokacija (field recordings). Što drugo reći nego veselimo se filmu!

Ostale vijesti

Astronaut_16_web

27.03.2018

Astronaut od perolaka nagrađen je u New Yorku, a Ježeva kuća u Berkeleyu, Lis... više

05_almostnothing_sanvincenti

13.03.2018

Filmovi Marka Meštrovića i Davora Sanvincentija prikazuju se na najstarijem a... više

Musical_traumas_09_web

12.03.2018

Ubrzali smo tempo u Bonobostudiju i u proljeće ulazimo s čak četiri nova film... više

Jezeva_kuca_09_web2

08.03.2018

Ako još niste vidjeli film, a nikako da stigne na repertoar u vašem kinu, Vim... više

Jezeva_kuca_10_web

12.12.2017

Ježeva kuća Eve Cvijanović osvojila je nagradu dječjeg žirija u konkurenciji ... više