Nagrade na Animafestu

Kako_se_kalio_celik_00-1_web
Veliko posebno priznanje za Kako se kalio čelik, hrvatski Grand Prix za Bicikliste i posebno priznanje za Dva na dva.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb završio je 28. izdanje lijepom dodjelom nagrada koje su nas i ovaj put jako razveselile. Krenimo od velikog natjecanja kratkometražnog filma. Žiri u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero veliku nagradu dodijelio je francuskom filmu Pad redatelja Borisa Labbéa, a jedno od posebnih priznanja, ono žirantice Jeanette Bonds, otišlo je u ruke filmu Kako se kalio čelik (How Steel Was Tempered) Igora Grubića u produkciji Kreativnog sindikata. Bonds, kustosica i osnivačica festivala GLAS, naglasila je Grubićevu sposobnost prikazivanja više razina odnosa u naizgled jednostavnoj priči, od osobnih i obiteljskih do povijesnih i političkih.

Natjecanje hrvatskog filma bilo je još uspješnije za filmove iz naše distribucije i produkcije. Najboljim hrvatskim animiranim filmom proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića (Lemonade 3D / Krupni kadar, Bagan FIlms, 3D2D animatori), a posebno priznanje pripalo je Jeleni Oroz za Dva na dva u produkciji Bonobostudija. Pokrovitelj nagrade za najbolji film natjecanja je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a žiri je sudio u sastavu: Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang. Prenosimo oba objašnjenja. Za Bicikliste su izjavili: “Nagradu za najbolji hrvatski film dodjeljujemo filmu koji je seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio.Dva na dva: Žiri je privuklo ozračje i izvrstan dizajn zvuka ovog animiranog filma. Svi elementi ovog djela su profinjeni, a opet jasno definirani, te se na kraju stapaju u osjetljiv i elegantan doživljaj.”

Sva tri filma premijerno su prikazana na Animafestu, a ovdje provjerite sljedeća prikazivanja naše nove distribucijske/produkcijske filmske kolekcije. Trenutačno držimo fige za Bicikliste, koji se upravo prikazuju na prestižnom Annecyju

Ostale vijesti

Shewhomeasures_02_200dpi

29.04.2009

Ona koja mjeri dobila je posebnu nagradu! više

Shewhomeasures_01_300dpi

08.04.2009

Najbolji animirani film ove godine na Aspen Shortsfestu je Ona koja mjeri. više

Shewhomeasures_05

31.03.2009

Film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića jedan je od dobitnika nagrade... više

Plac06

17.01.2009

Jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Berlinaleu bit će eksperimentalni... više

Lunch01

03.01.2009

Krajem siječnja na filmskom festivalu u Rotterdamu bit će prikazan eksperimen... više