Nagrade na Animafestu

Kako_se_kalio_celik_00-1_web
Veliko posebno priznanje za Kako se kalio čelik, hrvatski Grand Prix za Bicikliste i posebno priznanje za Dva na dva.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb završio je 28. izdanje lijepom dodjelom nagrada koje su nas i ovaj put jako razveselile. Krenimo od velikog natjecanja kratkometražnog filma. Žiri u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero veliku nagradu dodijelio je francuskom filmu Pad redatelja Borisa Labbéa, a jedno od posebnih priznanja, ono žirantice Jeanette Bonds, otišlo je u ruke filmu Kako se kalio čelik (How Steel Was Tempered) Igora Grubića u produkciji Kreativnog sindikata. Bonds, kustosica i osnivačica festivala GLAS, naglasila je Grubićevu sposobnost prikazivanja više razina odnosa u naizgled jednostavnoj priči, od osobnih i obiteljskih do povijesnih i političkih.

Natjecanje hrvatskog filma bilo je još uspješnije za filmove iz naše distribucije i produkcije. Najboljim hrvatskim animiranim filmom proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića (Lemonade 3D / Krupni kadar, Bagan FIlms, 3D2D animatori), a posebno priznanje pripalo je Jeleni Oroz za Dva na dva u produkciji Bonobostudija. Pokrovitelj nagrade za najbolji film natjecanja je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a žiri je sudio u sastavu: Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang. Prenosimo oba objašnjenja. Za Bicikliste su izjavili: “Nagradu za najbolji hrvatski film dodjeljujemo filmu koji je seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio.Dva na dva: Žiri je privuklo ozračje i izvrstan dizajn zvuka ovog animiranog filma. Svi elementi ovog djela su profinjeni, a opet jasno definirani, te se na kraju stapaju u osjetljiv i elegantan doživljaj.”

Sva tri filma premijerno su prikazana na Animafestu, a ovdje provjerite sljedeća prikazivanja naše nove distribucijske/produkcijske filmske kolekcije. Trenutačno držimo fige za Bicikliste, koji se upravo prikazuju na prestižnom Annecyju

Ostale vijesti

Imbuedlife_05

30.05.2019

Najveći festival animiranog filma održava se i ove godine prema rasporedu, od... više

Oneofmany_04_web

29.05.2019

Bliži se doba godine kad će se većina profesionalca iz svijeta animacije otis... više

Josjedanodlazak_web

29.04.2019

Filmovi Udahnut život redateljskog para Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te J... više

Cyclists_still_image_04

24.01.2019

Višestruko nagrađivani animirani film Veljka Popovića natječe se u međunarodn... više

Orbit_whale

23.01.2019

Novi film autorice Tess Martin premijerno se prikazuje na prestižnom festival... više